Nedejme si přírodu

Vážení a milí zákazníci, od 15.12.2012 vstupuje v platnost další restriktivní nařízení EU, které nám zakazuje psát u všech bylin a přírodních přípravků k čemu jsou určeny a přikazuje veškeré tyto texty odstranit ze stránek. Více info ZDE


NOVINKY

arr325.1. - SNÍŽENÍ CENY - QUINOA BÍLÁPRODUKTY QUINUA, QUINOA   Quinua (quinoa) je prastará bylina peruánských And, která se pěstovala...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

NAŠE CENA: 61 Kč
NAŠE CENA: 132 Kč
NAŠE CENA: 490 Kč

KONTAKTY

Solia, s r.o. (Čajový dům)
Rybná 716/24
11000 Praha 1 - Staré Město
tel: +420 777 866622
napište nám
Korespondenční adresa: Česká 248, 46841 Tanvald
Provozovna a výd. místo: Česká 248, 468 41 Tanvald

ZBOŽÍ V AKCI

NAŠE CENA: 270 Kč
NAŠE CENA: 930 Kč
NAŠE CENA: 530 Kč

HERBÁŘ ROSTLIN / ALCACHOFA

HERBÁŘ ROSTLIN / Artyčok (Alcachofa)

Latinský název Cynara scolymus L.

Bylina pochází pravděpodobně z Malé Asie. Už před 2500 lety ji pěstovaly v Egyptě. V 16. století byl ceněn v Anglii a Francii, v Čechách znám již v 16. - 17. století. Mezi hlavní esportéry patří Řecko, Portugalsko a Izrael.

Je rozšířená po celém světě, kde se pěstuje jako zimní nebo celoroční bylina. Jde o vytrvalou, až 1,5m vysokou bylinu. Alcachofa (artyčoky) tvoří mohutná květní poupata, složená s velkých dužnatých listenů a dužnatého lůžka. Neroste planě. Artyčok je velmi zdravá a výživná bylina, z níž se však konzumuje jen zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu. Chuť má lehce nahořklou. Kvete modře v červenci a srpnu.


V domorodé fytotereapii používali byliny kvůli pozitivním vlivům na organismus a to predevším z těchto důvodů:

- stará se o zdravé vylévání žluči (pomáhají při zánětech žlučníku a žlučových cest)
- příznivě působí na žlučník a žlučníkové potíže
- může příznivě ovlivnit odstraňování žlučových kamínků
- může mít pozitivní vliv při snižování hladiny cholesterolu v krvi
- může příznivě působit proti otokům tkání
- může přízvině ovlivňovat hladinu cukru v krvi a napomáhát proti stařecké cukrovce
- pozitivně se může podílet na odstraňování poruch zažívání
- pozitivne ovlivňuje oběhový systém a kloubní potíže
- podílí se při zabraňování ukládání cholesterolu v cévách


Za svůj velký význam vděčí artyčoky především hlavní obsahové účinné látce – cynarinu. Tato mimořádně biologicky aktivní látka omlazuje buňky, pomáhá chránit játra a zejména podněcuje vylévání žluči z jater do dvanácterníku, povzbuzuje trávení tuků.

Artyčoky jsou bohaté na vitamíny (karoteny, vitaminy skupiny B, vitamín C), železo, hořčík, zinek, draslík a vápník. Artyčok obsahuje tělu velmi prospěšné steroly. bioflavonoidy, které chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů. V artyčoku zeleninovém najdeme provitamín A, vitamín C, kyselinu listovou.  Artyčok je lehko stravitelná zelenina a dobře ji snášejí zdraví i nemocní lidé.

Artyčok patří k nejlepším léčivkam na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Může pozitivně ovlivňovat snižování hladiny krevního cukru a je vhodným doplňkovým prostředkem pri problémech diabetes.

Jedinou kontraindikací může být těžká porucha ledvin, jinak žádné vedlejší účinky nejsou známy.


Recept pro zdraví:
Artyčokový předkrm 2-4 artyčoky, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, domácí majonéza (Artyčoky omyjeme, odřízneme stonky, vložíme kolmo do hrnce s vařící osolenou vodou, přidáme citrónovou šťávu. Vaříme asi 30 minut. Pak vyjmeme děrovanou naběračkou z vody a necháme okapat. Podáváme s tatarskou omáčkou, případně s několika krajíčky bagety. Artyčoky se dají jíst teplé nebo studené.

Zdroj: wikipedia.org, www.peruviannature.com