NOVINKY
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
Běžné názvy: “hercampuri”, “hercampure”, “bitter tea”, “Chavín tea” Quechua: “hjircan pureck”. Španělsky: Peru “hercampuri”, “hercampure”, “hilcampure”, “hircampuri”, “té amargo”, “té de Chavín”.
Hercampuri (Té Amargo) je trvalá, nevelká rostlinka rostoucí ve vysokých chladných polohách peruánských And. Dorůstá výšky 3-15 cm a najít ji můžeme ve výškách až do 4300 m. n. m. Roste v malých skupinkách.
Lodyhu má tmavohnědé barvy, lístky polodlouhé, jasně zelené nebo tmavozelené. Květy má ve tvaru kalichu a mají nejčastěji liliovou, nebo fialovou barvu a plody obsahují hnědá až černá semínka.
Hercampuri je rostlina ve světě známá jako Té amargo, „hořký čaj“, protože odvary mají hořkou chuť.
Své nezastupitelné popřední místo si udržuje i díky vynikajícím očistným účinkům.
Kvůli pozitivním vlivům na organismus ji domorodí obyvatelé Peru užívali
- k očistě organizmu, především k očistě krve
-má příznivý vliv při žaludečních problémech (pálení žáhy)
- může příznivě ovlivňovat činnost jater a žlučníku
- ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
- může mít vliv na snížení hladiny cukru a cholesterolu v organismu
Bylina je tradičně užívána od dob Inků i ke snížení horečky způsobené malárií.
Obsahové látky:
flavonoidy - izioorientin, magniferin, cukry - gencianóza, gecibióza a sacharóza, minerály - Al, Ca, K, Na, Mg monoterpeny pentanové - amarosverin, amarogentin, sesterpenoidy - nitidazin, nitiol, xantony - norsvertianin, demetylobellidifolin, svertianin, steroly - cholesterol, stigmasterol, ergosterol, saponiny, taniny, třísloviny, kyselina gencianová.
Vlastnosti:
Hepatoprotektivní, lipoprotektivní, aperitivní, depurativní, hypocholesterický, hypotenzivní, antiinfekční, redukující nadváhu, stimulující CNS.